La veu de Joan Pau II

Article de María-Paz López, publicat a La Vanguardia amb motiu del traspàs de Joaquín Navarro-Valls, director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu durant el pontificat de Karol Wojtyla.​

Marc Arias

Joaquín Navarro-Valls (1936-2017). Director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu durant el pontificat de Karol Wojtyla.

L' espanyol Joaquín Navarro-Valls, portaveu de la Santa Seu durant 22 anys, que com a tal va estar estretament vinculat al papa Joan Pau II, va morir ahir a Roma als 80 anys. Va difondre la notícia ahir a la nit el director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Greg Burke, a través del seu compte de Twitter, en anglès: "Joaquín Navarro. RIP. Grace under pressure" (Joaquín Navarro. DEP. Gràcia sota pressió), alludint a la definició de coratge que va fer l'escriptor Ernst Hemingway. Burke va tuitejar també una foto de Navarro Valls al costat de Joan Pau II, tots dos somrients, i la frase: "Continua somrient". I certament Joaquín Navarro-Valls, que va dirigir la comunicació vaticana durant 22 anys, es va mostrar sempre afable i elegant en l'acompliment de la seva tasca professional, i aquesta cronista pot testificar que era una persona jovial en les distàncies curtes.

Nascut a Cartagena el 1936, es va doctorar en Medicina i es va especialitzar en Psiquiatria a les universitats de Granada i Barcelona, i més tard es va llicenciar en Periodisme a la Universitat de Navarra. Membre de l'Opus Dei des del 1959, als anys setanta va escriure per a diverses revistes i publicacions a Espanya.

En els primers anys vuitanta, Navarro-Valls treballava com a corresponsal del diari Abc a Roma, i era president de la Stampa Estera, l'associació de la premsa estrangera a Itàlia, quan va rebre una trucada de la Santa Seu que li canviaria la vida: Joan Pau II volia fitxar-lo per modernitzar la comunicació vaticana.

Va ser el primer laic i no italià a dirigir la comunicació vaticana, que va modernitzar i portar a internet

El 4 de desembre del 1984 es va convertir en director de l'Oficina de Premsa de la Santa Seu; va ser el primer laic i el primer no italià a ocupar aquell càrrec. Va exercir-lo durant gairebé tota la llarga era Wojtyla, i també durant els primers quinze mesos de pontificat del seu successor, Benet XVI. Com tal, Joaquín Navarro-Valls va explicar al món la vida i actes de Joan Pau II, a qui va acompanyar en la majoria dels seus 104 viatges internacionals, i en escapades amb cotxe a esquiar no lluny de Roma, i d'excursió per les muntanyes. Va informar de les seves visites, les seves encícliques i les seves conferències, i va bregar amb les inevitables polèmiques sense perdre sota pressió aquella gràcia evocada per l'actual encarregat del càrrec, Greg Burke.

També li va correspondre explicar la malaltia del pontífex i la seva mort el 2 d'abril del 2005. Tot just començar aquell abril, quan la mort de Karol Wojtyla es percebia imminent, les televisions del món van captar la plorosa emoció de Navarro-Valls llegint el comunicat mèdic sobre el gravíssim estat del pontífex polonès. "Penso que en aquest moment els meus sentiments no tenen cap interès –va respondre aquell dia a una pregunta d'un corresponsal sobre com se sentia–, però hi ha una imatge que no havia vist abans: el papa lúcid, extraordinàriament serè, amb la lògica dificultat per respirar". Sis anys més tard, amb motiu de la beatificació de Joan Pau II, Joaquín Navarro-Valls em va confessar en una entrevista a Roma que d'aquells dies el va commoure "la seva serenitat en el trànsit a la vida eterna".

En una altra entrevista del 2014, llavors amb motiu de la canonització, em va dir sobre Joan Pau II que, si bé els historiadors concorden a reconèixer el seu paper en els canvis històrics a l'Europa de l'Est comunista, "l'anàlisi d'aquells canvis esdevé incomprensible si només s'invoquen elements polítics. Era només geopolítica parlar de la dignitat humana, com va fer Joan Pau II entre 1979 i 1989, quan va caure el mur de Berlín?"

Li va correspondre explicar la malaltia i mort del papa polonès, i algun cop li van saltar les llàgrimes

En el terreny diplomàtic Navarro-Valls va afrontar missions com la delicada preparació de la històrica peregrinació de Joan Pau II a Cuba el 1998. Mesos abans va anar a l'Havana, on va ser requerit per al que va resultar ser una trobada de sis hores amb Fidel Castro. Navarro-Valls va explicar que li havia dit a Castro que el papa tenia un prec molt específic: que el règim comunista reinstaurés com a dia festiu el dia de Nadal, que havia estat abolit. Castro li va prometre que ho faria, i així va ser. Com a portaveu vaticà, va explicar també el conclave que el 2005 va escollir papa Joseph Ratzinger.

En l'àmbit comunicatiu, Navarro-Valls va inaugurar la presència de la Santa Seu a internet llançant la pàgina www.vatican.va en diverses llengües, i posava especial atenció a atendre els periodistes espanyols quan el papa polonès rebia en audiència visitants d'Espanya, fossin els reis Joan Carles i Sofia, els llavors prínceps Felip i Letícia o presidents del Govern espanyol. En els vols papals, sobretot en els últims anys, quan l'edat i la salut de Joan Pau II ja no li permetien moure's del seient, era Navarro-Valls la presència que connectava la part davantera de l'avió, on viatjava el papa amb el seu seguici, amb la resta de la cabina, on anàvem els periodistes. Recordarem la seva exquisida professionalitat i la seva gràcia.

María-Paz López
La Vanguardia

María-Paz López

La Vanguardia