Un Museu a la Universitat de Navarra

El nou projecte de la Universitat de Navarra: un Museu d'art contemporani, s’ha presentat a Barcelona, amb un acte celebrat el passat 23 de febrer, al MNAC.

L'acte va comptar amb tres intervencions destacades: Ángel José Gómez Montoro, rector de la Universitat de Navarra, Miguel López-Remiro, director del Museu i Rafael Lavenfeld, assessor Fons Fotogràfic Universitat de Navarra obra de José Ortiz Echagüe.

Gómez Montoro va fer un recorregut per la història del projecte del Museu i va explicar com l'impuls de Mª Josefa Huarte -una de les persones que ha donat la seva col·lecció particular- ha estat determinant per començar a projectar aquest somni. " La Universitat ha de ser present en aquest àmbit tan important com és l'art contemporani ", tot recordant que el fundador de la Universitat de Navarra -sant Josepmaria Escrivà- encoratjava sempre a què la universitat estigués en l'origen dels canvis.

Elisa Montserrat, directora de Comunicació i Jaime García del Barrio, director general de l'Institut Cultura i Societat presentant la marca del Museu de la Universitat de Navarra. Foto: Màxim García (cedida pel Museu de la Universitat de Navarra).

Per la seva banda, Miguel López-Remiro, director del Museu, es va referir a l'art com diàleg. Va explicar tot allò que pot significar per als alumnes l'experiència de viure tan a prop d'un museu. En parlar d'investigació va anunciar que aquest centre impulsarà investigacions interdisciplinàries sobre l'art. De fet va anunciar que ja s'estan posant en marxa estudis de neurociència que pretenen mostrar el desenvolupament neuronal i emocional de les persones que conviuen amb l'art, així com un projecte que estudiarà l'impacte econòmic d'un museu en una ciutat.

Al llarg de l'hora i deu minuts que va durar la presentació, es va mostrar per primera vegada la marca Museu Universitat de Navarra creada per l'artista Fernando Pagola. Un logotip molt gràfic amb tres el·lipses unides que formen una M de museu i que representen les tres idees claus sobre les quals es fonamenta el projecte: Investigació, docència i difusió.

També es va presentar el programa Amics del Museu, a través del qual moltes persones podran convertir-se en col·laboradors d'un projecte cultural únic a Espanya. Es compta que, a més de les presentacions que ja han tingut lloc a Madrid i Barcelona hi haurà 16 presentacions més en ciutats com València, Sevilla o Bilbao.

Un museu pedra a pedra

L'estudi de les ciències socials i les humanitats sempre ha estat una prioritat per la Universitat de Navarra, per això, el terreny per a la construcció d'un Museu estava abonat des de fa temps. Ja l'any 1960, el primer gran Canceller de la Universitat de Navarra deia: " Volem fer de Navarra un focus cultural de primer ordre ". Sembla que aquestes paraules segueixen impulsant el treball d'avui.

Quines són les fites d'aquest projecte?

1990. Inauguració del Fons Fotogràfic Universitat de Navarra sota el nom Llegat Ortiz Echagüe

1998. Creació de la Càtedra Félix Huarte d'Estètica i Art Contemporani

2005. Creació de la Càtedra de Patrimoni i Art Navarrès

2008. M. Josefa Huarte dóna la seva col·lecció de 47 peces d'art modern i contemporani en la qual es distingeixen 29 obres pictòriques, 2 dibuixos i 15 escultures dels artistes més rellevants del segle XX com Picasso, Kandinsky, Rothko, Oteiza, Chillida o Tàpies.

2008. Rafael Moneo accepta ser l'arquitecte del projecte.

2009. S'inaugura l'Institut Cultura i Societat que aglutina part important de la recerca en humanitats de la Universitat , incloent-hi el futur museu.

2010. Miguel López-Remiro és nomenat director del Museu

2011. Comencen les obres de construcció.

2012. Es presenta la marca del Museu i el projecte a diverses ciutats espanyoles

2013. Inauguració del Museu Universitat de Navarra