Un gran democratitzador de la santedat

Albada Editorial ha editat una nova edició en llengua catalana de Camí, el clàssic d’espiritualitat de sant Josepmaria. Per què una reedició? Per què pregar amb Camí? Antoni Maria Piqué, l'editor, ens ho explica.

Camí són 999 aforismes que ajuden la gent a trobar Déu a la vida ordinària i tractar-lo com un amic, com un germà, com un pare. La gràcia que té el llibre és que l’obris per on l’obris, sempre trobes alguna cosa que et fereix, que t'escau, que t’esperona, que et va bé. Et fereix i se’t queda a la memòria perquè l’autor, sant Josepmaria Escrivà, fa servir imatges molt familiars i el text té un ritme com de tornada de cançó popular, de refrany.

L’altra virtut de Camí és que et fa treballar, et fa responsable, amb una exigència que t’acompanya més que et vigila o t’incomoda. Està molt ben trenat i a cops pot ser punxegut però sempre de forma amable, delicada, en color. Camí és un gran democratitzador de la santedat. Altres llibres clàssics parlen de com has de prevenir o evitar les temptacions i perills del món o t’avisen de les dificultats de la vida per ser sants. Camí, en canvi, et punxa perquè facis els teus propòsits personals i vagis directe a aconseguir un tret del caràcter que no tens o una virtut que et manca. T’ajuda a conèixer Jesús i a tractar Déu amb molta familiaritat i confiança, a trobar-lo i posar-lo pel mig de les teves coses quotidianes —la feina, la família, els amics, el descans…

És un llibre per a cristians dels dies feiners, cristians 24/7, cristians que ho són no com qui es posa i treu un barret sinó en tot el que fan, el que sigui. Hi ha moltes maneres d'arribar aquí, és clar. Camí en proposa una on el protagonista no és un codi extern que practiques, una llista de coses que evites, una rastellera de tècniques de comportament. El protagonista ets tu, la teva llibertat i la teva mateixa vida interior, la que fas créixer i progressar els dilluns, els dimarts, els dimecres… sempre. Camí són 999 dreceres per posar Déu enmig del teu quotidià. És un llibre molt pràctic i molt durador. Un gran regal.

En aparèixer Camí —el 1934 com a Consideraciones Espirituales i el 1939 amb el títol i text definitius—, aquesta predicació era no sols inesperada, sinó revolucionària. Ara ja és un clàssic de l’espiritualitat cristiana: se n'han publicat prop de cinc milions d'exemplars en més de 50 idiomes. Amb un estil punyent, concís, aforístic i engrescador, sant Josepmaria proposa un itinerari a l'abast de tothom com a expressió d'una vida intensament viscuda, la seva. Contraintuïtiu i desconcertant, Camí ajuda a descobrir el fons de l’ànima pròpia, brinda propòsits d'acció concrets i estimula la llibertat per agafar-se la pròpia vida seriosament, de cara a Déu i als altres.

Nou edicions en català

Editorial Atlàntida en va publicar la primera edició en llengua catalana el 1955. Aquesta d’Albada Editorial és la novena edició en català i el cinquè llibre de la col·lecció L’Alenada, que aplega textos per alimentar la vida espiritual i el creixement personal. 

Els editors han posat al dia la traducció, n’han eliminat pròlegs i notes anacrònics, han reeditat la introducció i la biografia de l’autor. També han afegit dotze notes que aclareixen i contextualitzen històricament i conceptual alguns punts, com el canvi del títol “Proselitisme” per “Guanyar nous apòstols”. També s’han editat els índexs de manera que el llibre es pot llegir per temes o interessos o, fins i tot, per les referències que fa a la Bíblia, en especial al Nou Testament.

Antoni Maria Piqué és soci editor d’Albada Editorial