La primera exclusiva: la veritat

El fòrum Conversaciones Con, organitzat per la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, ha promogut una trobada professional entre desenes de periodistes i el director del Washington Post, Marty Baron. El famós periodista ha condemnat el relativisme i ha defensat la importància de buscar la veritat en els fets contrastats.

Marty Baron és el nom estranger amb més presència a les xarxes socials espanyoles. Després de Trump. El director del Washington Post ha participat a Conversaciones Con, un fòrum organitzat per un grup de periodistes i la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra, que, sota el lema #CelebratingJournalism, vol analitzar el periodisme de qualitat. Baron va creuar l'oceà per dialogar amb periodistes, reflexionar en veu alta sobre la professió, explicar la seva experiència i animar l'esperança d'una professió bàsica per al futur de les democràcies, malgrat les dificultats internes i externes.

Baron va considerar que les receptes de l'èxit periodístic han de tornar a les essències i pujar al tren de la innovació i la tecnologia en les formes. El seu consell és desterrar el relativisme, dins i fora del periodisme, perquè els fets són fets, i explicar-los, després d'investigar-los i contrastar-los, és el paper del periodisme que reclama la societat. La seva proposta és "aliar-se només amb la veritat", ser valents, i recuperar el prestigi amb un treball de qualitat, ben fet, amb afany de servir al món escoltant millor el que passa i el que demana el carrer.

Algunes frases de Baron:

"Totes les eines tecnològiques del món no poden substituir el periodisme fort, el periodisme que informa la nostra comunitat i els nostres països, que constitueix la base de la societat civil i la governabilitat democràtica. Per refer-nos, és important recordar el mateix de sempre: Sense bones idees per a les històries -sense informar-nos sobre aquestes històries bé, sense escriure bé- no tindrem èxit".

"Internet pot ser una font per al bé, permetent la llibertat d'expressió. Però també permet que aquesta expressió es desviï cap a un fosc món de falsedats i conspiracions. I que aquestes falsedats i teories de conspiració es difonguin instantàniament a milions d'individus, on molts estan inclinats a creure'ls".

"Com a periodistes hem de romandre fidels al nostre propòsit central. Algú ha de dir les coses com realment són. I no podem ser tímids al respecte, no han de frenar-nos la por ni l'autocensura. Quan hem fet tota la nostra investigació -quan hem fet la nostra feina a fons, honestament i honorablement- tenim el deure de dir-li al públic el que hem après. I explicar-ho amb franquesa. Cap govern hauria de tenir el dret d'aturar-nos".

Conversaciones Con fa cinc temporades que porta algunes de les millors reflexions sobre el periodisme. Per les taules dels seus fòrums han passat David Levy, director de Reuters Institute for the Study of Journalism, de la Universitat d'Oxford; Jill Abramson, exdirectora del New York Times; Paul Steiger, president de Pro Publica, i el fotoperiodista de guerra James Nachtwey.