“Els catòlics han de ser llevat de vida cristiana allà on viuen”

En aquesta entrevista d'Església de Barcelona el vicari de l’Opus Dei a Catalunya ressalta la figura d’Àlvar del Portillo i especifica quina era la vinculació del beat amb Barcelona.

L'Opus Dei està de celebració. El primer successor del fundador, Àlvar del Portillo, va ser beatificat el passat 27 de setembre en una missa presidida pel cardenal Angelo Amato, prefecte de la Congregació per a les Causes dels Sants. El vicari delegat de l'Opus Dei a Catalunya, Dr. Antoni Pujals, repassa la trajectòria del beat i la seva vinculació amb Barcelona.

Una figura coneguda a Barcelona

"Àlvar del Portillo era un bon pare, una persona molt bona, molt senzilla", destaca el Dr. Pujals, que va tractar amb el beat en nombroses ocasions. "Volia servir, passar per sobre de les seves il·lusions personals i servir els altres", afegeix el vicari de l'Opus a Catalunya. Una de les seves particularitats era la seva "mirada carinyosa": "Sempre estava molt pendent del que necessitaves, de les teves preocupacions..."

El beat comença la tasca apostòlica a Barcelona el desembre del 1939 i sent molta devoció per la Mare de Déu de Montserrat i la Mare de Déu de la Mercè. En realitat, s'estima molt Catalunya i la visita amb molta freqüència: des de la seva estada a Olot durant el servei militar fins als viatges per veure el seu amic abat Escarré.

Eucaristies d'acció de gràcies

Catalunya ja ha acollit nombroses misses d'acció de gràcies per la beatificació d'Àlvar del Portillo, que han estat presidides pels bisbes de les respectives diòcesis. A Barcelona, està previst que aquest divendres 24 d'octubre, a les 20 h, tingui lloc, a Santa Maria del Mar, una celebració per donar gràcies per la beatificació d'Àlvar del Portillo.

Tasca educativa

L'Opus Dei dóna formació a joves i famílies, tant en l'àmbit escolar com parroquial. Una altra de les seves finalitats és la preocupació social pels pobres com, per exemple, la gran recollida d'aliments que es va fer amb motiu de la beatificació d'Àlvar del Portillo. El principal repte de l'Opus Dei, però, és promoure la santedat enmig del món de manera que "els cristians facin un compromís de vida cristiana a fi que sigui llevat de vida cristiana allà on viu, a la seva ciutat, a la seva família o al seu treball".

Itziar Bravo

Església de Barcelona