El Papa recorda als joves la urgència d’una vertadera educació per la pau

Joan Pau II ha rebut en audiència 2.500 universitaris participants en el Congrés UNIV 2003, i els hi ha dit que si l’amor “es tradueix en gestos de servei gratuït i desinteressat, en paraules de comprensió i de perdó, l’efecte pacificador de l’amor s’eixampla i s’estén fins a arribar a tota la comunitat humana".

Roma, 14 de abril de 2003. "Per als creients, la primera i fonamental acció en favor de la pau és l’oració, perquè la pau és un do de l’amor de Déu", ha dit aquest matí el Papa Joan Pau II als més de 2.500 estudiants universitaris que participen en el XXXVI Congrés internacional UNIV. L’audiència ha tingut lloc a l’Aula Pau VI del Vaticà a les 11.15 h.

En la glossa que ha fet del tema del Congrés —Construir la pau en el segle XXI—, el Sant Pare ha mostrat la seva preocupació "no només per la situació a l’Iraq, sinó també per tants d’altres focus de violència i de guerra que s’han encès a diversos continents", i això, com ha repetit als joves, "fa més urgent una vertadera educació per a la pau".

Seguint les ensenyances del beat Joan XXIII en l’encíclica Pacem in terris, Joan Pau II ha recordat que "els quatre pilars de la pau són la veritat, la justícia, l’amor i la llibertat".

"Per ser constructors de la pau és precís, abans de tot, viure en la veritat", ha afirmat. I dirigint-se a cadascun dels joves ha afegit: "Mantingueu, en primer lloc, aquesta relació vertadera amb Déu que requereix conversió personal i obertura al seu misteri. L’home s’entén a sí mateix només en relació amb Déu, que és plenitud de veritat, de bellesa i de bondat".

A la veritat va unida la justícia, "juntament amb el respecte de la dignitat de tota persona. Sabem, però, que sense un amor sincer i desinteressat la mateixa justícia no podria assegurar al món la pau. La pau vertadera neix, en efecte, quan l’odi, l’enveja i la rancúnia són vençuts en l’interior del cor; quan es diu no a l’egoisme i a tot allò que porta a l’ésser humà a replegar-se sobre sí mateix i a defendre només el propi interès".

Si l’amor "es tradueix en gestos de servei gratuït i desinteressat, en paraules de comprensió i de perdó, l’efecte pacificador de l’amor s’eixampla i s’estén fins a arribar a tota la comunitat humana ". Llavors és més fàcil "comprendre també el quart pilar de la pau, és a dir la llibertat, el reconeixement dels drets de les persones i dels pobles i l’entrega lliure i personal en el compliment responsable dels deures de cadascú en el propi estat de vida".

Els Congressos UNIV van néixer el 1968 per impuls de sant Josepmaria Escrivà, fundador de l’Opus Dei. Precisament el Papa ha recordat als joves unes paraules d’aquest sant: "Tasca del cristià: ofegar el mal en abundància de bé. No es tracta de campanyes negatives, ni de ser anti-res. Al contrari: viure d’afirmació, plens d’optimisme, amb joventut, alegria i pau, veure tothom amb comprensió" (Solc, n. 864). I ha acabat amb una invitació: "Seguiu aquestes ensenyances, acolliu la pau que Crist dóna a qui obre el cor i difoneu-la en tots els ambients".

"Gràcies Sant Pare per aquests anys de servei a cadascun de nosaltres!"

Com a presidenta de l’UNIV 2003, la jove alemanya Angelika Hagsbacher, llicenciada en Enginyeria per la Universitat de Niederrhein (Mönchengladbach), ha agraït al Papa la seva confiança en els joves: “Gràcies pel seu exemple i per la seva confiança en els joves! Amb freqüència ens ha recordat que el futur està en les nostres mans i que per a construir la pau hem de ser persones amb una profunda confiança en Déu i en la grandesa de la vocació humana”.

Referint-se al tema del congrés, la universitària alemanya ha explicat: “Hem après que la pau no és un remei que s’aplica des de fora, que s’imposa, sinó que és fruit d’una vida que s’orienta cap a la veritat. Volem tenir una intel·ligència clara i un cor net que ens ajudin a buscar sempre la veritat, a sorprendre’ns amb el seu esplendor i a procurar transmetre-la al nostre voltant”.

Hagsbacher s’ha referit després, en llengua alemanya, a “l’alegria que sentim davant el proper XXV aniversari del seu Pontificat” i ha afegit: “Demanem a Santa Maria que continuï sostenint-lo i que Ella com a Bona Mare sàpiga retribuir-li generosament per tot el que ha fet en aquests anys per l’Església. Gràcies Sant Pare per aquests anys de servei a cadascun de nosaltres!”. L’agraïment ha estat seguit d’un llarg aplaudiment dels joves.

La jove alemanya ha acabat referint-se a la propera Jornada Mundial de la Joventut a Colònia: “L’esperem Sant Pare i ens acollim a les seves oracions perquè sapiguem ser cadascun de nosaltres bons transmissors de les seves paraules!”. I ha assegurat al Papa: “Compti amb nosaltres i el nostre rés del Rosari per a aconseguir la pau que tant desitgem!”.

Què és el Congrés UNIV?

L’UNIV és una trobada universitària internacional organitzada per l’Istituto per la Cooperazione Universitaria (ICU) que reuneix cada any a Roma a joves de tot el món. Els participants en l’edició d’aquest any provenen de 22 universitats italianes i altres 230 universitats dels cinc continents.

Els participants treballen sobre el tema proposat per l’ICU durant les diverses activitats culturals que es desenvolupen en diversos llocs de Roma: conferències, col·loquis, mostres, debats, grups d’estudi, taules rodones, ... Aquest any la major part de les activitats tindran lloc a la “Università La Sapienza” i a la “Pontificia Università della Santa Croce”, sota el tema “Construir la pau al segle XXI”. La llista de temes de les 35 edicions precedents i altres informacions generals sobre el congrés estan disponibles a la website: www.icu.it

Algunes personalitats que han participat en d’altres edicions del congrés UNIV són, per exemple: Cor Aquino, Joaquín Navarro-Valls, Václav Havel, Antonio Fazio, Janne H. Matlary, Giovanni Conso, Lamberto Dini, Francesco Rutelli, Stefano Zamagni, Federico Mayor Zaragoza, Giuseppe De Rita, Pierpaolo Donati, Paul Johnson.

Des de la primera edició del Congrés el 1968, l’Istituto per la Cooperazione Universitaria confia a la Prelatura de l’Opus Dei la organització d’activitats de formació cristiana complementàries al programa d’activitats culturals: durant aquests dies, els estudiants que ho desitgen poden participar en les cerimònies litúrgiques pròpies de la Setmana Santa i de Pasqua. El congrés és també una oportunitat de conèixer la ciutat de Roma, seguint les petjades deixades en la història per l’Església des dels primers segles.

    14 de març de 2003