Bell-lloc i Harambee junts per Àfrica

Un projecte d’ajuda a dones africanes impulsat per Harambee protagonitza els VIII Premis Solidaritat Xavier Fàbrega, que organitza l’Agrupació d’Antics Alumnes de Bell-lloc del Pla.

La Petita Coral del Bell-lloc, dirigida pel seu director en Xavier Oliver va interpretar diferents temes, entre ells una cançó africana, Kamalundu.

Aquest certamen, de periodicitat anual, duia per tema en la present edició Llengües i cultures: ponts de diàleg i pilars d’arrelament . Ha comptat amb prop de 2.000 participants, principalment  estudiants de totes les edats, en les modalitats de dibuix, redacció i narració literària. Darrere de cadascun dels treballs s’hi ha trobat la feina, dedicació i assessorament de molts pares i professors.

L’elecció del tema respon al convenciment que cada llengua i cada cultura són patrimoni dels seus parlants però també ho són de tots els qui habiten el planeta, segons va explicar Enric Guardiola, coordinador  Premi Solidaritat.  A l’elecció va ajudar que el 2008 hagi estat declarat Any internacional de les llengües i Any europeu de la interculturalitat.

El component de solidaritat no només està en el títol del guardó, sinó també en els premis. Els organitzadors destinen a un projecte solidari la mateixa quantitat de diners que han donat al conjunt dels guardonats en les diferents categories. En aquesta ocasió, el beneficiat ha estat un dels projectes d’ajuda a l’Àfrica subsahariana d’Harambee, el que porta a terme amb les religioses canosianes a El Obeid, Sudan, per a l’alfabetització de la dona sudanesa.

Tots junts

L’acte de lliurament de premis va tenir lloc a l’auditori Narcís de Carreras, de la Caixa, amb l’assistència d’estudiants, participants, familiars i amics. Ramon Bosch, president de l'Agrupació d'Antics Alumnes de Bell-lloc, va fer una menció especial per a qui fou fundador i antic president de l’Agrupació, Xavier Fàbrega, que va impulsar el naixement d’aquest Premi Solidaritat. Fàbrega morí fa un any en un accident, i en record seu s’ha afegit el seu nom al del guardó.

El premi a Harambee fou recollit per la seva delegada a Catalunya, Cristina Palou qui va explicar el projecte,especialment referint-se al projecte de Sudan, tot destacant “ la importància de la formació de la dona, una formació que té gran incidència en la societat ja que repercuteix en tota la família , i la manera de fer d’Harambee , que també creu fermament en el respecte de cada cultura en aquest cas de la cultura africana subsahariana i que per això tots els projectes en els que participa són gestionats per africans ”.

L’acte va concloure amb l’actuació de la Petita Coral del Bell-lloc, dirigida pel seu director en Xavier Oliver i acompanyada al piano per l'Albert Heredia, que va interpretar diferents temes, entre ells una cançó africana, Kamalundu.

Sis anys comunicant Àfrica

Harambee va néixer l’any 2002 amb motiu de la canonització de sant Josepmaria Escrivà de Balaguer. Aquest projecte internacional d’ajuda, solidaritat i cooperació amb Àfrica, promou una nova manera de contemplar Àfrica mitjançant nombrosos projectes de comunicació i sensibilització.

Actualment col·labora amb quatre projectes: un programa d’inserció laboral a Madagascar, 3 dispensaris d’urgències pediàtriques de l’hospital Monkole a la República Democràtica del Congo, un centre de formació professional per a dones al Sudan i un projecte de formació per a mestres a l’escola IEHDS- Strathmore University a Kenya.

Des de 2002 ha col·laborat amb 24 projectes realitzats en 14 països: Burkina Faso, Camerun, Costa d’Ivori, Guinea Bissau, Kenya, Madagascar, Moçambic, Nigèria, República Democràtica del Congo, Rwanda, Serra Lleona, Sud-àfrica, Sudan i Uganda.