Terral, model de diàleg i convivència

El VIII Simpòsium de sant Josepmaria ha guardonat el centre d’activitats Terral per la seva labor en proporcionar una preparació bàsica que faciliti la inserció laboral i l’adaptació social de nenes, joves i dones del barri del Raval de Barcelona.

Un centre obert a persones de tota creença que s'inspira en els ensenyaments socials de l'Església catòlica i té encomanada l'atenció pastoral a la Prelatura de l'Opus Dei, així és com es defineix Terral. Aquests tres punts i el fet de dur a terme programes que promouen la cohesió educativa, social i cultural de les nouvingudes, tot respectant i valorant les diferents aportacions de cada participant, són el motiu pel qual Terral ha rebut el Premi Simpòsium Sant Josepmaria que enguany tenia com a lema "Diàleg i Convivència".

Terral es troba en una zona de la ciutat, el barri del Raval, amb alt risc d'exclusió social, amb la densitat més gran de població de Barcelona, el percentatge més gran de població immigrant, altes taxes d'atur, embarassos d'adolescents, abandonament escolar i habitatges insalubres.

No és fàcil progressar en un entorn d'aquestes característiques. Ara bé, amb esforç i una mà estesa és possible, com diu la Nàdia, una voluntària del centre. Afirma que a Terral va entendre "el valor d'esforçar-te, de guanyar-te el que tu vols (...), t'ajudaran, però t'ho has de guanyar tu". La Nàdia, com a participant dels programes del Terral, va rebre ajuda per tirar endavant amb els estudis. Ara fa estudis universitaris d'educació infantil, i va descobrir la seva vocació professional a Terral. Agraïda del que va rebre ha passat de participant a voluntària per ajudar a altres noies del barri a formar-se com a persones i tenir un futur millor.

Què és el Terral?

El curs 2015-16, Terral va comptar amb 161 participants i 209 voluntàries nenes i 14 participants i 7 voluntàries adultes. L’1@1 és el principal tret dels programes de Terral. Procura un seguiment acadèmic personalitzat de cada alumna.

Amb el lema “Dona i cultura al Raval” s'han organitzat deu dinars-col·loqui per debatre des de diferents perspectives la integració i l’arrelament de les dones del Raval de Barcelona. Hi han participat professionals de diferents camps, des de representants d'entitats públiques a empreses privades. La Fundació Raval Solidari patrocina les activitats del Terral i garanteix la seva viabilitat econòmica.

Victòria Guindulain, directora de Terral, i Nadia Trojaola, voluntària del centre, reben el Premi VIII Simpòsium sant Josepmaria

Més informació a la web del Terral