Qui és Àlvar del Portillo?

Rellevà a sant Josepmaria al capdavant de la prelatura de l’Opus Dei, tingué un paper destacat al Concili Vaticà II i impulsà nombroses iniciatives socials.

Mons. Àlvar del Portillo a Rockbrook Park School, Dublín (Irlanda). 1980

El papa Francesc anuncià el 5 de juliol del 2013 que el venerable Àlvar del Portillo seria declarat beat després d’aprovar el miracle de la curació instantània del nen xilè José Ignacio Ureta Wilson. Si bé va viure la major part de la seva vida a Roma, la beatificació serà el proper 27 de setembre a Madrid, la seva ciutat de naixement, del qual se celebra el centenari aquest 2014. Amb la beatificació s’escriurà un nou capítol de la seva causa de canonització, que va instruir Mons. Flavio Capucci.

Àlvar del Portillo Diez de Sollano (Madrid, 1914 - Roma 1994) s’incorporà a l’Opus Dei el 1935, on uns anys després s’ordenà sacerdot. Es traslladà a Roma el 1946 per ajudar sant Josepmaria. Va tenir nombrosos encàrrecs a la Santa Seu que el van portar a participar en el Concili Vaticà II i a ser consultor de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Va succeir a sant Josepmaria al capdavant de l’Opus Dei estenent la prelatura en 20 nous països i posant en marxa nombroses iniciatives socials i educatives.

Va estar a Catalunya en diverses ocasions, la primera fou el 1939 a Olot. Anys després, acabat el servei militar, participà en l’inici i primer creixement de l’Opus Dei a Catalunya al costat de sant Josepmaria. Va anar a veure l’Abat Escarré, a Montserrat, amb qui mantingué una amistat intensa. Ordenat sacerdot, viatjà altres vegades a Barcelona al costat de sant Josepmaria. Ja com a prelat de l’Opus Dei, tingué trobades amb desenes de milers de persones, com la del col·legi Viaró de Sant Cugat del Vallès.

També visità en diverses ocasions la Mare de Déu de la Mercè. El 1989, a petició del rector, va deixar escrites aquestes paraules al llibre d’honor. “A la Santísima Virgen de la Merced, Mare de Déu, en acción de gracias y en petición de nuevos dones: para que todos los miembros del Opus Dei, fieles al carisma de nuestro Fundador —que tan gran amor tenia a la Virgen de la Merced— sirvamos constantemente a la Santa Iglesia. ¡Virgen de la Merced, ruega por nosotros!”.

Teniu disponibles vídeos, fotos, testimonis, més testimonis, fulls informatius i l’estampa per conèixer-lo més.