Misericòrdia entre reixes

​Un dels llocs més visitats pel Papa Francesc durant els seus viatges pastorals arreu del món són les presons. És la seva manera de portar l'amor de Déu a tothom: "La misericòrdia que abraça tots i en tots els racons de la terra. No hi ha espai on la seva misericòrdia no pugui arribar, no hi ha espai ni persona a qui no pugui tocar ", deia a la presó de Juárez l'any passat.

Molts cristians segueixen l'exemple de Francesc: Mikel, Mª José, Ian, Mª Jesús i Conchi formen part de la Pastoral Penitenciària, i intenten colar així la misericòrdia de Déu entre les reixes de la presó. Com diu la Mª José, per a ella és "una forma de servir l'Església, segons l'esperit de l'Opus Dei, com l'Església necessiti en cada moment, en cada lloc". Una conversa amb el rector la va ajudar a adonar-se que hi ha molta gent que pateix, a la qual ella podia ajudar.

Aquests cinc voluntaris van, acompanyats d'altres més, cada diumenge al Centre Penitenciari Martutene, per preparar i assistir a la Missa amb tots els interns que vulguin. És una missa especial. Els assistents s'arreglen, s'afaiten... Molts d'ells afirmen que abans d'entrar a la presó només hi havien assistit per a funerals o comunions.

Al principi van començar a anar-hi perquè es tractava d'una activitat diferent a la presó, però la Missa els ha anat canviant per dins. Ara, si no la tenen, senten que els falta alguna cosa.

Mikel, com li diuen els interns, és el capellà del centre penitenciari. Molts dels presos tenen confiança amb ell, el consideren un més, i li expliquen les seves coses. També es confessen. Mikel compte que no hi ha dia en què no confessi a més d'un. L'ajuden en la preparació de la Missa i, per "els privats de llibertat", com a ell li agrada anomenar-los, les seves Misses són el lloc on agafen ànims, forces per seguir. És un dia diferent, un dia de pensar, "el nostre dia".

En acabar la missa, els voluntaris sempre es queden xerrant amb els interns, ajudant-los en el que els sigui possible, sent el seu punt d'unió amb els familiars, mostrant-los fotos dels fills, portant-los uns segells...

Mª Jesús i Conchi desenvolupen una tasca d'escolta, d'acompanyament, des de fa vint anys.

És el cas de la Mª Jesús i la Conchi, que desenvolupen una tasca d'escolta, d'acompanyament, des de fa vint anys. Confessen que la primera vegada que hi van anar els va impressionar molt i van pensar que aquest voluntariat no era per a elles, però al veure el que podien fer es van dir "hem de tornar". Saben que no són una ONG, sinó que hi són per transmetre l'Amor de Déu.

Recordava el Papa Francesc, en aquella mateixa visita a Juárez, que "la reinserció comença als carrers". Potser aquest granet de sorra pugui ser un bon començament.