Més de 10.000 catalans han anat cap a Roma

El proper diumenge el Papa Joan Pau II canonitzarà Josepmaria Escrivà de Balaguer

Monsenyor Flavio Capucci Postulador de la Causa de Canonització

El proper 6 d’octubre, diumenge, el Papa Joan Pau II canonitzarà Josepmaria Escrivà de Balaguer, en el curs de la concelebració eucarística que començarà a les 10.00 h. a la plaça de Sant Pere, a Roma.

En data d’avui, es calcula que aquests dies arribaran a Roma unes 250.000 persones de 84 nacionalitats diferents per assistir a aquest acte: un terç, italians, un altre terç, dels altres països d’Europa, i un terç, de la resta del món. Els grups més nombrosos procedeixen, a més d’Itàlia, dels següents països: Espanya, França, Estats Units, Mèxic, Alemanya, Brasil, Polònia i Filipines. Gairebé la meitat són joves que s’allotgen en càmpings, polisportius, parròquies i d’altres locals anàlegs de Roma i de la perifèria.

Monsenyor Flavio Capucci Postulador de la Causa de Canonització

De Catalunya es preveu la presència d’uns 12.000 pelegrins. Una bona part es desplaçaran en cotxes particulars, trens, autocaravanes. D’altres sortiran cap a Roma en uns 100 autocars, i dels aeroports de Barcelona i Girona partiran 40 avions xàrter. Dels 1.800 voluntaris que col·laboren en l’atenció dels pelegrins, 50 són catalans, que van arribar a la Ciutat Eterna el dia 1 i hi seran fins el dia 8.

La canonització de Josepmaria Escrivà serà la número 468 de les proclamades per Joan Pau II. Les darreres han estat les dels sants Juan Diego (Ciutat de Mèxic, 31 de juliol de 2002), Pedro de San José de Betancourt (Ciutat de Guatemala, 30 de juliol de 2002) i Pare Pius de Pietrelcina (Roma, 16 de juny de 2002).

Harambee 2002

En ocasió de la canonització, avui es presentarà el projecte Harambee 2002, que consisteix en la creació d’un fons de solidaritat per a finançar programes d’educació a l’Àfrica. "Harambee" és una expressió swahili que significa "tots a una". El projecte es finançarà amb les aportacions dels pelegrins que assistiran a la canonització i de totes aquelles persones que hi vulguin col·laborar. Els fons recaptats per al projecte es destinaran, per mitjà d’un concurs públic obert, a les organitzacions que promouen projectes educatius a l’Àfrica Subsahariana.

Traduccions

La canonització, que es desenvoluparà principalment en italià, serà traduïda simultàniament en llenguatge de signes per als pelegrins sords presents a la plaça. A més, la cerimònia també es podrà escoltar en anglès, francès, castellà, alemany, portuguès i polonès, en diverses freqüències de FM de la Ràdio Vaticana.

Retransmissions

Gràcies a la coproducció del Centre Televisiu Vaticà i la RAI, la cerimònia serà retransmesa en directe per diverses cadenes de TV i emissores de ràdio nacionals i internacionals També es podrà seguir per internet, al website www.vatican.va.

Algunes personalitats

Giorgio Fozzati, des de Roma, ha proporcionat algunes dades relatives a la cerimònia en la qual han anunciat la participació més de 400 bisbes de 61 països. Entre les personalitats civils que han confirmat la seva presència en la cerimònia, el mateix Fossati ha esmentat Lech Walesa, Mama Ngina Kenyatta, viuda de Jomo Kenyatta (el primer president de Kenya independent). Entre els italians, el President de la Cambra de Diputats, Pierferdinando Casini, el Vicepresident del Govern italià, Gianfranco Fini, i altres ministres i dirigents dels sindicats. Hi seran presents líders de diverses formacions polítiques, com ara Francesco Rutelli, Massimo D’Alema y Cesare Salvi. També hi seran alguns personatges coneguts, com Giovanni Trapattoni, entrenador de la selecció nacional italiana de futbol.

Les institucions espanyoles seran representades por alguns ministres, diferents diputats dels parlaments europeu i espanyol, així com per alcaldes i diverses autoritats. De les aragoneses, mencionem una representació del consistori de Barbastre, ciutat natal del nou sant.

Al front de la representació eclesiàstica catalana hi van el Cardenal Ricard M. Carles, arquebisbe de Barcelona, i el Dr. Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Tarragona, primat, president de la Conferencia Episcopal Catalana. Entre d’altres autoritats també hi van Mons. Francesc X. Ciuraneta, bisbe de Lleida; el P. Ramon Ribera, Prior de Montserrat, Mons. Josep-Àngel Sàiz, bisbe auxiliar de Barcelona, i Núria Gispert, directora de Cáritas diocesana. La Generalitat de Catalunya estarà representada pel conseller de justícia, Josep-Delfí Guàrdia, a qui acompanyarà el director general d’assumptes religiosos, Ignasi Garcia Clavel. També hi anirà la Sra. Marta Ferrusola. El govern andorrà hi estarà representat per Miquel Àlvarez Marfany, ministre d’Economia i Geraldine Sasplugas Requena, encarregada de Negocis de l’Ambaixada prop de la Santa Seu.També hi assistirà Samuel Haddas (primer ambaixador d’Israel prop de la Santa Seu).

Participants no catòlics

També assistiran a la cerimònia una significativa representació de cooperadors i amics de l’Opus Dei no catòlics. Entre d’altres: Heinrich Bues, pastor protestant d’Hamburg (Alemanya); el poeta Alik Zorin juntament amb un grup d’ortodoxos provinents de Rússia; Tapio Aho-Kallio, luterà, professor de religió en una escola de Helsinki (Finlàndia) i altres luterans vinguts de Suècia i Noruega; el pintor xinès Gary Chu, etc.

Algunes dades

Josepmaria Escrivà va néixer a Barbastre el 9 de gener de 1902, i morí a Roma, el 26 de juny de 1975. Sis anys després, el 1981, va iniciar-se el procés de canonització. Finalment, el 17 de maig de 1992 va ser beatificat juntament amb Josefina Bakhita, filla de la caritat canossiana (canonitzada l’any 2000).

El passat 20 de desembre, el Sant Pare va signar el decret de la congregació vaticana per a les Causes dels Sants sobre el miracle obtingut per la intercessió del tre beat Escrivà. El miracle consisteix en la curació mèdicament inexplicable d’una radiodermitis crònica, una greu malaltia professional que patia el doctor Manuel Nevado, metge de Càceres, i que li va desaparèixer el novembre de 1992, després de recórrer a la intercessió del beat.

El nou sant va fundar l’Opus Dei el 2 d’octubre de 1928. L’Opus Dei és una prelatura personal de l’Església Catòlica que té com a finalitat contribuir a la missió evangelitzadora de l’Església, promovent entre fidels cristians de tota condició una vida plenament coherent amb la fe, en les circumstàncies ordinàries de l’existència humana i especialment a través de la santificació de la feina de cadascú. En l'actualitat, formen part de la prelatura més de 80.000 persones dels cinc continents.

    4 d'octubre de 2002