Els sants intercessors de l'Opus Dei

Sant Josepmaria va encomanar tasques específiques relacionades amb la prelatura a cinc grans personatges de la història de l'Església. Saps qui són?

Santa Caterina de Siena

Caterina de Siena (Siena, 1347 - Roma, 1380) va anar a Roma a petició del Papa Urbà VI, que necessitava pregàries i consell davant la crisi de l'Església en temps del Cisma d'Occident. A Roma va parlar i va escriure amb una fidelitat que va captivar a sant Josepmaria des de la seva joventut. Per això, anomenava catalines els seus apunts íntims. El 1964 sant Josepmaria va escriure en una carta: "se m'ha avivat la devoció, que en mi és vella, a Santa Caterina de Siena perquè va saber estimar filialment al Papa, perquè va saber servir sacrificadament la Santa Església de Déu i... perquè va saber parlar heroicament". Sant Josepmaria la va nomenar intercessora de l'Opus Dei per a tot el que es refereix a l'opinió pública i l'evangelització. És doctora de l'Església i la seva festa se celebra el 29 d'abril.

Sant Joan Maria Vianney

A Ars, França, durant més de quaranta anys va viure sant Joan Maria Vianney (1786 - 1859). Va ser un home humil, amorós i fidel que va saber portar amb heroïcitat les tasques del sacerdoci. Sant Josepmaria sempre va acudir amb fe a la intercessió del sant rector d'Ars i a ell va encomanar les relacions entre l'Opus Dei i els ordinaris del lloc (rectors i sacerdots). Mons. Xavier Echevarría es va referir al sant francès com a «model de santificació en l'exercici del ministeri». La festa de sant Joan Maria Vianney se celebra el 4 d'agost.

Sant Nicolau de Bari

Nomenat bisbe de Mira, sant Nicolau de Bari (segle III) possiblement va participar al Concili de Nicea del 325. Hi ha la creença popular que sant Nicolau va realitzar grans obres de caritat al llarg de tota la seva vida. L'any 1934 sant Josepmaria va acudir a la intercessió de sant Nicolau de Bari: «Un dia era al Patronat Reial de Santa Isabel, del qual era rector (...). Estava a punt de celebrar la Missa, i tenia uns problemes econòmics molt forts; i em vaig dir, com que sant Nicolau és el sant de les dificultats econòmiques, i el sant de casar les incasables... si em treus d'això, et nomeno Intercessor! Però abans de pujar a l'altar, me'n vaig penedir i vaig afegir: i si no m'ajudes en aquest assumpte, et nomeno igual». En efecte, sant Josepmaria va nomenar sant Nicolau de Bari intercessor per a les qüestions econòmiques de l'Opus Dei. La seva festa se celebra el 6 de desembre. Més informació

Sant Pius X

Quan visitava la Basílica de Sant Pere, sant Josepmaria solia aturar-se davant la tomba de sant Pius X (1835 - 1914), a qui tenia una gran devoció, per la qual cosa el va nomenar intercessor de les relacions de l'Opus Dei i els seus fidels amb la Santa Seu. Pius X va ser elegit Papa el 1903. Durant els onze anys que va durar el seu pontificat va promoure l'estudi del catecisme i la codificació del dret canònic, va reformar els seminaris, va reestructurar la Cúria Romana i va impulsar la pràctica de la comunió freqüent. Canonitzat el 1954, la seva festa se celebra el 21 d'agost.

Sant Tomàs Moro

Amorós pare de família i gran polític, pensador i escriptor, sant Tomàs Moro (1478 - 1535) va morir decapitat per negar-se a signar una acta mitjançant la qual es proclamava el rei, cap suprem de l'església d'Anglaterra. Havia estat durant diversos anys canceller d'Enric VIII i també membre del parlament. El 26 d'agost de 1958 sant Josepmaria va visitar l'església de St. Dunstan, a Canterbury, on descansa el cap de sant Tomàs Moro. Aquí va pregar amb gran devoció i fervor davant de la làpida del sant anglès, a qui va triar com intercessor de les relacions de l'Opus Dei amb les autoritats civils. La seva festa se celebra el 22 de juny.

Més informació