Centenari del naixement del servent de Déu José María Hernández Garnica

El proper 18 de novembre, s’inicia la celebració del centenari del naixement del servent de Déu José María Hernández Garnica, actualment en procés de canonització; és un dels primers sacerdots de la prelatura de l’Opus Dei, que va contribuir a difondre el missatge de sant Josepmaria per tot Europa.

A finals de 1954, per encàrrec del Fundador de l'Opus Dei, el Dr. Hernández Garnica realitzà un llarg viatge per Amèrica, per impulsar la marxa dels apostolats que s'havien iniciat anys enrere.

L’acte inaugural del centenari serà el 18 de novembre a les 19 h a l’aula 201 de la Facultat de Comunicació Blanquerna, al carrer Valldonzella de Barcelona. L’esdeveniment ha estat organitzat per l’Església de Santa Maria de Montalegre on es troben les despulles de José María Hernández Garnica.

Hi haurà un col·loqui amb el títol “El valor de la fidelitat” sobre la seva persona on intervindrà el postulador de la causa de canonització, José Carlos Martín de la Hoz, el rector de l’Església de Montalegre, Francesc Perarnau, i el professor i responsable de la comissió organitzadora, Antoni Lladó. Prèviament es projectarà un breu documental biogràfic.

José María Hernández Garnica (Madrid, 1913 – Barcelona, 1972) treballà molt unit a sant Josepmaria i, seguint el seu impuls, viatjà a molts països d’Europa. Juntament amb el servent de Déu Àlvar del Portillo i José Luis Múzquiz, va ser un dels tres primers fidels de l’Opus Dei en rebre l’ordenació sacerdotal, el 25 de juny de l’any 1944.

Les despulles de José María Hernández Garnica es troben a l’Església de Santa Maria de Montalegre.

Periòdicament venia a Catalunya als inicis de la seva activitat sacerdotal per donar atenció espiritual i empentar la tasca apostòlica de l’Opus Dei. Ràpidament va adoptar la mentalitat pròpia d’aquestes terres, el seu caràcter emprenedor i l’esperit universal.

Després de desenvolupar el seu ministeri sacerdotal a Anglaterra, Irlanda, França, Àustria, Alemanya, Suïssa, Bèlgica i Holanda, passà l’última part de la seva malaltia a Barcelona, on va morir. Va ser enterrat al cementiri de Montjuïc i el 2011 les seves despulles es van traslladar a l’Església de Santa Maria de Montalegre.

A Molinoviejo (Segovia), 11.VIII.1946.

Per donar a conèixer millor la seva vida s’han editat diversos llibres:

OBRINT HORITZONS . Semblança de José María Hernández Garnica, de José Carlos Martín de la Hoz. Servei de Publicacions de Montalegre, 2010. P.V.P.: 3 €. Llibre de 96 pàgines, amb fotografies inèdites. (També disponible en castellà). Hom pot adquirir-ne exemplars a llibreries, a Montalegre o fent les peticions via mail a: montalegre@montalegre.org o a josemariahernandezgarnica@gmail.com

ROTURANDO LOS CAMINOS . Perfil biogràfic del Dr. José María Hernández Garnica. Un llibre de José Carlos Martín de la Hoz. Col·lecció Testimonios d’Ediciones Palabra. Publicat el 10 desembre 2012. Es pot adquirir a la pàgina web de l’editorial Palabra o en llibreries.

POR LOS CAMINOS DE EUROPA , José Carlos Martín de la Hoz. Ediciones Palabra, 2004. Es pot adquirir a la pàgina web de l’editorial Palabra o en llibreries.