Als peus de la Mare de Déu del Pilar

Durant els anys de seminarista i estudiant de Dret a Saragossa, sant Josepmaria va acudir cada dia a la santa capella de la Mare de Déu del Pilar, que celebra la seva festa el 12 d'octubre.

El 23 de juny de 1992, després de la recent beatificació del fundador de l’Opus Dei, el llavors prelat de l'Obra, Mons. Àlvar del Portillo, va oferir un mantell a la Mare de Déu del Pilar. Amb motiu de la festa de la Mare de Déu del Pilar, oferim avui el text pronunciat en aquella ocasió i l’emmarquem amb sengles citacions de les biografies de sant Josepmaria de José Miguel Cejas i Michele Dolz.


"No sabem què va sentir en l’ànima el jove Josepmaria quan va albirar a la llunyania, procedent de Logronyo, les voltes del Pilar, amb les torres alçades al ribatge de l'Ebre. Potser ressonava en les seves oïdes la vella oració que solien cantar a l'uníson, en donar les hores, a les aules col·legials de Barbastre: "Beneïda i lloada sigui l'hora que Maria Santíssima va venir en carn mortal a Saragossa". Potser li evocava alguna galanteria mariana d'una jota popular.

No ho sabem; però és segur que el seu cor va bategar amb força en contemplar la silueta d'aquella Basílica entranyable i d'aquella ciutat on anava a estudiar segon curs de Teologia i a iniciar una nova vida –tan distinta!–.

I també és segur que, com a bon aragonès, una de les primeres coses que va fer en arribar a Saragossa va ser visitar la Mare de Déu a la santa capella on acudien –i acudeixen– a venerar-la milers de pelegrins des de temps immemorial."

"Van ser anys d'estudi intens, que es van reflectir en bones qualificacions acadèmiques; i anys de creixement espiritual, que van portar Josepmaria a una profunda vida de pietat. El jove seminarista s'acostava cada dia a la propera Basílica del Pilar i confiava els seus afanys i les seves inquietuds íntimes a la Mare de Déu: “I jo, mig cec, sempre esperant el perquè. Per què em faig sacerdot? El Senyor vol quelcom; què és? I amb un llatí de baixa llatinitat, agafant les paraules del cec de Jericó, repetia: Domine, ut videam! Ut sit! Ut sit! Que sigui això que Vós voleu i que jo ignoro. Domina, ut sit!”.

Passava llargues estones d'oració al costat del sagrari de la capella del seminari. De vegades, tota la nit. “Un dia –explicava— vaig poder quedar-me a l'església després de tancades les portes. Em vaig dirigir a la Mare de Déu, amb la complicitat d'un d'aquells bons sacerdots ja difunt, vaig pujar els pocs graons que tan bé coneixen els infanticos i, acostant-me, vaig estimar la imatge de la nostra Mare. Sabia que no era aquest el costum, que estimar el mantell es permetia exclusivament als nens i a les autoritats (...). Tanmateix, estava i estic segur que va fer contenta la meva Mare del Pilar que em saltés per una vegada els usos establerts en la seva seu”.

En la cerimònia de lliurament del mantell, Mons. Tomás Gutiérrez, vicari de la prelatura a Espanya, va pronunciar les paraules preparades per Mons. Àlvar del Portillo:

"Verge Santa del Pilar. Mare de Déu i Mare Nostra!

Reproducció de la imatge de la Mare de Déu del Pilar

Des de Roma us saludo amb les meves filles i els meus fills, amb els cooperadors i amics de l’Opus Dei que avui participen en el solemne acte del lliurament del mantell que, amb tant d’afecte, hem preparat per a Vós. Ens hem reunit per a agrair-vos, amb tota l'ànima que la Trinitat Beatíssima hagi benvolgut fer-nos partícips del goig immens de comptar el vostre fill Josepmaria, el nostre fundador, entre els benaurats. Gràcies, Mare nostra!

Al mantell s'han brodat les paraules gravades pel beat Josepmaria en la base d'una reproducció de la vostra imatge del Pilar, el 24 de maig de 1924. Domina, ut sit! Senyora, que sigui això... que vós voleu: era l’Opus Dei; érem cadascun de nosaltres, els fidels de la prelatura i els seus cooperadors i amics que, al llarg dels segles, formaran part de l'Obra de Déu o participaran del seu escalf amb l'única fi de ser sants i difondre la santedat entre els homes.

De nou ens posem enterament a les vostres mans. Mare nostra: tracteu-nos com a cosa vostra i feu que cada dia estimem més el vostre Fill, amb una fidelitat a Déu i a l'Església com la del nostre fundador.

Base de la imatge amb les paraules gravades per sant Josepmaria

No he pogut complir el meu desig de posar-me avui als vostres peus, com a prelat de l’Opus Dei, per a fer-vos personalment l'ofrena. De cor, us acompanyo des de Roma, mentre el meu vicari per a Espanya realitza aquest oferiment.

Verge Santíssima del Pilar, pregueu pel Papa i els bisbes, pels preveres i per tots els cristians, perquè siguem dignes d'arribar a les promeses de nostre Senyor Jesucrist. Amén!