​7 claus de la carta "Misericordia et misera"

El Papa Francesc ha firmat una carta apostòlica que desitja “misericòrdia i pau” a tots aquells que la llegeixin. La carta l'ha escrit amb motiu de la cloenda de l'Any de la Misericòrdia, el diumenge 20 de novembre de 2016.

1.-Què és una carta apostòlica?

És un document del magisteri papal menys solemne que una encíclica, però de gran importància. Joan Pau II en va publicar una després de clausurar el Jubileu de l'any 2000. El Papa recull les grans línies del Jubileu i dóna indicacions perquè aquests mesos tan intensos no es redueixin a una simple teoria.

2.-Què vol dir "Misericordia et misera"?

El títol es tradueix com "la misericòrdia i la miserable". Sant Agustí va utilitzar aquesta expressió per recordar l'escena de l'Evangeli que exposa com volien lapidar una dona adúltera i de quina manera Jesús la perdona.

3.-Què proposa?

La principal mesura és fer tot el possible per facilitar que la gent es confessi. Per això demana que sigui més fàcil trobar sacerdots disponibles. També proposa que cada comunitat catòlica dediqui un diumenge a l'any a "renovar el compromís a favor de la difusió, coneixement i aprofundiment de la Bíblia". A més, institueix una "Jornada Mundial dels Pobres" l'últim diumenge abans de la festa de Crist Rei a totes els esglésies.

4.-Avortament

Des d'ara tots els sacerdots podran absoldre del pecat de l'avortament als metges i als pares de la criatura que confessin. Abans només ho podien fer els bisbes.

5.-Cinc pecats reservats

El Papa Francesc manté en vigor els privilegis dels "missioners de la misericòrdia", mil sacerdots que poden absoldre els cinc pecats reservats al Vaticà. Aquests pecats són la violació del secret de confessió, l'ordenació de bisbes sense l'aprovació del Papa, la complicitat de sacerdots que proposin relacions sexuals a una altra persona i després la confessin d'aquest pecat, la profanació de l'Eucaristia i la violència contra el Papa.

6.-Família

El Papa Francesc reprèn la idea central del document "Amoris Laetitia" i demana a l'Església que "miri totes les dificultats humanes amb l'actitud de l'amor de Déu, que no es cansa d'acollir i acompanyar". Recorda com ha de ser l'atenció a qui vol reprendre la vida de fe, però estan divorciats i s'han tornat a casar o viuen una situació personal delicada. Es tracta d'exercir "un discerniment espiritual atent, profund i prudent perquè cadascú, sense excloure ningú, independentment de la situació que visqui, pugui sentir-se acollit concretament per Déu, participar activament en la vida de la comunitat i ser admès en aquest poble de Déu".

7.-Ajudar els altres

El Papa mostra que, a més de rebre misericòrdia, cal donar-la. Això significa no ser indiferents al patiment de les persones. Demana als catòlics que treballin per "restituir la dignitat a les persones". Ajudant, per exemple, a qui no té feina, no té casa, és marginat, pateix fam, ha d'emigrar, està en una presó en condicions inhumanes o no té accés a l'educació.

Misericordia et misera a la web del Vaticà
Font: Agència Rome Reports