10 frases del Papa: resum de la JMJ de Cracòvia

Vet aquí deu de les desenes de frases que ha deixat el Papa Francesc durant aquests dies que ha estat a la Jornada Mundial de la Joventut de Cracòvia. Davant la guerra, el rebuig i la tristesa, ha proposat acollir, construir ponts, pregar, fer família, comprometre's i llançar's-hi sense por.

1.-HI HA GUERRA. "Hi ha una guerra d'interessos, hi ha una guerra pel diner, hi ha una guerra pels recursos naturals, hi ha una guerra pel domini dels pobles: aquesta és la guerra. Algú pot pensar que estic parlant de guerra de religió: No. Totes les religions volem la pau. La guerra la volen els altres". 28 de juliol de 2016 als periodistes, a l'avió d'anada a Cracòvia. "Senyor tingues pietat del teu poble, senyor perdó per tanta crueltat." Nota manuscrita del 29 de juliol de 2016 a Auschwitz. "La crueltat no ha acabat a Auschwitz, a Birkenau: també avui, avui es tortura a la gent; hi ha molts presos que són torturats, immediatament, per fer-los parlar." 30 de juliol de 2016 al vespre.

2.-HI HA REBUIG. "La cultura del rebuig és el contrari de la cultura de l'acollida. I les víctimes de la cultura del rebuig són precisament les persones més dèbils, més fràgils; això és una crueltat. No obstant és preciós veure que, en aquest hospital, els més petits i necessitats són acollits i cuidats. [...] Això és signe de la vertadera civilització, humana i cristiana: posar en el centre l'atenció social i política les persones més desfavorides". 30 de juliol de 2016 a l'hospital de Prokocim.

3.-HI HA TRISTESA. "Em fa mal veure a joves que caminen amb rostres tristos, com si la seva vida no valgués. Són joves essencialment avorrits... i avorridors. Que avorreixen als altres, i això em fa mal. [...] Fa pensar veure com és que hi ha joves que perden preciosos anys de la seva vida i les seves energies corrent rera falses il·lusions". 29 de juliol de 2016 a Blonia.

4.-CAL ACOLLIR. "Cal disponibilitat per acollir als qui marxen de les guerres i la fam; solidaritat amb els que estan privats dels seus drets fonamentals, incloent el de professar lliurement i amb seguretat la pròpia fe." 28 de juliol de 2016 en el primer discurs a Polònia. "Demanem la gràcia de fer nostra la seva senzillesa [de la Mare de Déu], la seva creativitat en servir al necessitat, la bellesa de donar la vida pels altres, sense preferències ni distincions. 29 de juliol de 2016 a Jazna Gora.

5.-CONSTRUIR PONTS. "La pau construeix ponts, l'odi és el constructor dels murs. A la vida has d'escollir: o construeixes ponts o construeixes murs. Els murs divideixen i l'odi creix: quan hi ha divisió, l'odi creix. Els ponts uneixen, i quan hi ha ponts l'odi se'n va perquè puc escoltar a l'altre, parlar-hi". 28 de juliol de 2016 al vespre.

6.-PREGAR JUNTS. "La nostra resposta a aquest món en guerra té un nom: es diu fraternitat, germanor, comunió, família. Celebrem que vinguin cultures diferents i ens unim per pregar". 31 de juliol de 2016 a la vigília. Oració per la pau i el final de la violència i el terrorisme del Papa Francesc. 31 de juliol de 2016 a l'Església de Sant Francesc.

7.-FER FAMÍLIA. “Jo, quan trobo a un que es casa... els dic: "Aquests són els que tenen coratge!" Perquè no és fàcil formar una família. [...] A vegades em pregunten com fer-ho perquè la família sempre vagi endavant i superi les dificultats. Els suggereixo que practiquin sempre ...tres paraules que expressen tres actituds... [...] El matrimoni és quelcom tant bonic, tant bell, que l'hem de cuidar, perquè és per sempre. I les tres paraules són "si us plau, gràcies, perdó". 29 de juliol de 2016 al vespre.

8.-COMPROMETRE'S. Davant del mal, el sofriment, el pecat, l'única resposta possible pel deixeble de Jesús és el donar-se a si mateix, fins i tot la vida, a imitació de Crist; és l'actitud de servei. Si un -que es diu cristià- no viu per servir, no serveix per a viure. Amb la seva vida renega de Jesucrist." 30 de juliol de 2016 al Via Crucis. (En català)

9.-LLANÇAR'S-HI."El temps que vivim no necessita joves-sofà, sinó joves ben calçats. [...] Aquest temps només accepta jugadors titulars al camp, no hi ha espai per als suplents. El món d'avui demana que sigueu protagonistes de la història perquè la vida és bella sempre que la vulguem viure, sempre que vulguem deixar una empremta. La història ens demana avui que defensem la nostra dignitat i no deixem que siguin altres els qui decideixin el nostre futur. No! [...] Ell el vol construir amb tu. I tu què li respons?". 31 de juliol de 2016 a la vigília.

10.-SENSE POR. "Tu ets important! I Déu compta amb tu pel que ets, no pel que tens: davant d'ell, no val res la teva roba o el teu telèfon; no li importa si vas a la moda, li importes tu, tal i com ets. Als seus ulls, vals, i el que vals no té preu. [...] No tingueu por de dir-li que sí amb tota la força del cor, de respondre amb generositat, de seguir-lo. 31 de juliol de 2016 a la Misa central. "Obriu-vos a coses grans! No tingueu por, no sigueu tiquismiquis. Somnieu que el món amb vosaltres pot ser diferent! 29 de juliol de 2016 als joves de Cuba.

I d'aquí a tres anyets la JMJ de Panamà 2019.