Comencen les activitats de Saxum Foundation a Terra Santa

Del 6 al 12 de novembre se celebra a Abu Gosh (a 18 quilòmetres de Jerusalem) la primera iniciativa cultural promoguda per Saxum Foundation, hi participen 450 persones dels cinc continents.

Imatge recent de la construcció de les instal·lacions de Saxum

La primera activitat que es celebra a Saxum són els "Diàlegs sobre Terra Santa", que inclouen conferències, visites als llocs sants i taules rodones per fomentar el coneixement i el respecte mutu entre persones de diferents religions. Entre els ponents hi ha Yariv Levin (Ministre de Turisme d'Israel), Andrew Briggs (Oxford University) i Eric Cohen (director de Tikvah Fund).

En el marc d'aquesta activitat, el dia 11 de novembre de 2016 es ceeuna santa missa d'acció de gràcies per l'inici de les activitats, celebrada per l'arquebisbe Pierbattista Pizzaballa, administrador apostòlic del Patriarcat Llatí de Jerusalem, acompanyat per representants d'altres institucions de l'Església presents a Terra Santa.

Què és Saxum?

Ajudar als pelegrins a Terra Santa a aprofundir en les arrels de la fe i fomentar el diàleg intercultural i interreligiós

El projecte Saxum sorgeix per ajudar que els pelegrins a Terra Santa aprofundeixin en les arrels de la seva fe i per fomentar el diàleg intercultural i interreligiós. L’origen de Saxum data del 1994, quan el beat Àlvar del Portillo, llavors prelat de l'Opus Dei, va visitar els llocs sants. Seguint un desig de sant Josepmaria Escrivà, fundador de l'Opus Dei, Mons. Del Portillo va animar a posar en marxa un centre que complís aquesta funció.

El projecte, que és a punt de començar l’activitat, engloba tres activitats: un centre d'atenció als pelegrins, una zona residencial on tindran lloc activitats de formació espiritual i una escola d'hostaleria i promoció social de la dona.

1.-Centre d'atenció als visitants

El Saxum Visitor Center oferirà un recorregut didàctic sobre Terra Santa -realitzat amb tecnologia avançada de projecció, explicacions personals, audiovisuals i recreacions digitals-, sobre la geografia, els llocs sants, la Bíblia i els esdeveniments centrals de la història de la salvació. Milers de persones podran preparar-se així per tenir una experiència més profitosa del pas pels sants llocs.

un recorregut didàctic sobre Terra Santa realitzat amb tecnologia avançada de projecció, explicacions personals, audiovisuals i recreacions digitals

El centre disposa d'una petita església on els grups de visitants podran participar en la missa i apropar-se al sagrament de la reconciliació. També compta amb un auditori per a presentacions i conferències; està previst que s'hi celebrin anualment els "Diàlegs sobre Terra Santa" per promoure el coneixement intercultural. S’hi desenvoluparan cursos per a la formació permanent de guies turístics, que acompanyen milers de pelegrins cada any.

Com explica la seva directora, Almudena Romaní, aquest centre es dirigeix a tot tipus de persones: grups, famílies o pelegrins individuals. "Pensem que serà especialment útil per als cristians de les diferents denominacions; però ens fa també molta il·lusió que membres d'altres religions vulguin venir per interès cultural", afirma Romero (llegeixi l'entrevista completa).

Està previst que les activitats del Saxum Visitor Center s’iniciïn el maig del 2017. En aquest mes hi haurà un acte públic per donar-ne a conèixer les activitats a la població local i als agents turístics.

2.-Centre d'activitats

L'edifici de Saxum és a prop d'Emaús, el llogaret al qual Jesús va caminar amb dos deixebles després de la resurrecció

El Saxum Conference Center organitzarà cursos de recés espiritual predicats per preveres de l'Opus Dei. Com explica el secretari general de Saxum Foundation, Antonio Quintana, "desitgem que aquesta iniciativa ajudi nombrosos cristians a tenir una trobada renovada amb Jesucrist i reforçar així les arrels de la seva fe" (llegeixi l'entrevista completa). La zona de residència, que obrirà les portes al juny del 2017, està dotada de 50 habitacions per a hostes, una capella, un menjador i diverses aules i àrees comunes.

3.-Centre de formació

En la mateixa data obrirà la portes el Saxum Hospitality Training Center, un centre de formació que pretén fomentar noves formes d'ocupació entre persones de la zona, tant en la gestió dels edificis de Saxum com mitjançant la capacitació professional -per l'ocupació o l’engegada de microempreses- en sectors relacionats amb el turisme, la gastronomia i l'hostaleria. L'edifici de Saxum és a prop d'Emaús, el llogaret al qual Jesús va caminar amb dos deixebles després de la resurrecció.

Hi col·laboren milers de persones

Saxum ha pogut obrir les portes gràcies a la col·laboració de nombrosos donants de 50 països, des del 1995 fins avui.

Saxum ha pogut obrir les portes gràcies a la col·laboració de nombrosos donants de 50 països, des del 1995 fins avui. Com explica el secretari general d'aquesta iniciativa, "la promoció dels fons necessaris ens va portar als cinc continents". I afegeix: "Puc assegurar que un projecte a Terra Santa se sent com una cosa pròpia entre els cristians de les diferents parts del món, que col·laboren amb la il·lusió de deixar un petit llegat personal a la terra de Jesús".

A la pàgina web www.saxum.org, la Fundació ha anat informant del desenvolupament de les diferents àrees del projecte -Conference Center, Visitor Center i Saxum Hospitality Center-, dels donatius que s'anaven aconseguint, dels grups de persones que visitaven les instal·lacions i d'altres iniciatives relacionades amb el projecte, com el Camí d'Emaús i les trobades amb guies turístics. En aquesta pàgina web hom pot trobar també nombroses fotografies.